Lions Club Tienen brengt de rondreizende tentoonstelling van de Anne Frankstichting ‘Laat me mezelf zijn” in primeur voor Vlaanderen naar Tienen. Info op www.annefranktienen.be


Deze tentoonstelling, richt zich zowel op volwassenen als schoolgaande jeugd en loopt van 19 februari tot 29 april 2018 in het Suikermuseum, Grote markt te Tienen

.

In samenwerking met Stad Tienen, Anne Frank stichting en de Auschwitch stichting.

Naast de tentoonstelling worden er voorstellingen en lezingen georganiseerd…

Het levensverhaal van Anne Frank en verhalen van jongeren van nu.


De tentoonstelling bestaat uit een historisch en een actueel gedeelte.


Het historische gedeelte gaat over de vroege jeugd van Anne Frank in Frankfurt, de emigratie van de familie Frank naar Nederland, de onderduik en wat er met de onderduikers gebeurde nadat ze verraden waren. Hierbij is er uiteraard ook aandacht voor het dagboek dat Anne Frank tussen 1942 en 1944 schreef.

In het tweede deel van de tentoonstelling komen jongeren van nu aan het woord. Op kleurrijke panelen vertellen ze over hun eigen ervaringen met vooroordelen, discriminatie en uitsluiten, en hoe ze ermee omgaan. Bij dit actuele gedeelte horen ook enkele korte video’s.


De expositie legt telkens het verband tussen de gebeurtenissen in Annes leven en de gebeurtenissen in de grote geschiedenis van die tijd: de opkomst van het nationaalsocialisme, de uitsluiting en discriminatie van de Joodse bevolking, de Holocaust. Ook geeft de tentoonstelling de bezoeker een impressie van het Achterhuis waarin Anne Frank samen met de andere onderduikers meer dan twee jaar ondergedoken zat.

De tentoonstelling wordt bezocht door alle secundaire scholen uit Tienen en Hoegaarden. De begeleiding en deskundige uitleg gebeurt door studenten van de UCLL in het kader van hun stage. Het grote publiek is welkom tijdens nocturnes en in het weekend. Dit kan individueel of in groep gebeuren, al dan niet o.l.v. een gids. Op deze wijze krijgen alle geïnteresseerden de kans om deze aangrijpende tentoonstelling te bezoeken.

Naast de tentoonstelling zijn er ook filmvoorstellingen in de polyvalente zaal van CC De Kruisboog. Op woensdag 28 februari ’18 wordt ‘Diary of Anne Frank’ vertoond en op donderdag 1 maart ’18 staat ‘Anne Frank, de laatste 7 maanden’ geprogrammeerd.


De stadsbibliotheek kocht een aantal nieuwe exemplaren van ‘Het Achterhuis’ en dvd’s over Anne Frank aan. Er staat ook een auteurslezing door Jolien Janzing op het programma. Janzing beschrijft in ‘Audrey & Anne’ de raakpunten tussen Audrey Hepburn en Anne Frank die dezelfde oorlog beleefden in Nederland. Rudi Boelen van de UCLL zal een lezing geven voor kinderen over het leven van Anne, de omstandigheden in de jaren ’30 en de verschrikking van de Holocaust.


In de lagere scholen zal de ‘Anne Frankkrant’ uitgedeeld worden aan de leerlingen en worden er digitale lessenpakketten ter beschikking gesteld van de leerkrachten.

Welkom Tentoonstelling Anne Frank Over Lions Club Tienen Onze sociale doelen Sponsors Agenda Foto's Nieuws
Lions Club Tienen