Doe mee en breng uw oude bril binnen in één van onze inzamelpunten! Elke bril is welkom!

Het gaat niet alleen om ‘gewone’ brillen, maar ook om leesbrillen, zonnebrillen (hoeven niet op sterkte te zijn), kinderbrillen en monturen.

Uw oude bril wordt gerecycleerd en gratis verdeeld onder de slechtzienden in de 3de wereld. Deze humanitaire actie is een initiatief van Medico Lions Clubs België.

Help slechtzienden en schenk hen opnieuw het licht in de ogen!

"De strijd tegen blindheid en slechtziendheid is van bij het begin van Lions een van de aandachtspunten en een van de vier hoofdpijlers van de campagnes rond de Centennial in 2017, de officiële viering van de honderdste verjaardag van Lion International".

De actie wordt aangestuurd door Medico Lions Clubs Belgium die dit doen in samenwerking met hun zusterorganisatie in Le Havre. Hier bevindt zich het Europese sorteer- en reconditioneringscentrum voor brillen. De initiële bestemming was Peru (Arequipa) waar Lions zich had voorgenomen van minstens 100.000 correctieve brillen op de juiste neus te krijgen, want de lokale bevolking kan dit meestal niet betalen. Dit was een tienjarenproject en loopt tot 2019, waarna het lokaal zal worden overgenomen. Andere bestemmingen zullen door Medico worden onderzocht zodat anderen ook zullen kunnen geholpen worden.

"Belangrijk is dat men beschikt over de juiste lokale contacten om tot een succesvol resultaat te komen. Ieder jaar reizen er laatstejaarsstudenten optometrie naar Peru om er samen met de lokale projectteams deel te nemen aan de aanpassing en verdeling van de brillen. Het projectcomité in Arequipa bevat meerdere dokters in de geneeskunde en werd van 2009 tot 2015 voorgezeten door Marc Uylenbroeck, die nu nog meermaals per jaar ter plaatse gaat."

Heb je nog een bril die je niet meer gebruikt, breng hem dan vanaf oktober naar je apotheek. Hij krijgt een nieuw leven op de neus van een kind of volwassene in Peru. Hieronder kan je de inzamelpunten terugvinden in onze regio.

Overzicht alle projecten

Medico België werd opgericht in 1981 door Belgische Lions die via het Lions District 409 (Democratische Republiek Congo, Rwanda en Burundi) de plaatselijke bevolking hulp wilde bieden. Na al die jaren heeft Medico zijn activiteiten uitgebreid naar andere delen in de wereld. De vraag om hulp te bieden vermindert er niet op.

Medico heeft de bedoeling om vooral projecten op het gebied van sociale geneeskunde aan te moedigen. Ook wil Medico snel kunnen ingrijpen bij natuurrampen en deelnemen aan humanitaire acties.

In het kader van de actie SightFirst spendeert de Internationale Organisatie van de Lions Clubs sinds 80 jaar aanzienlijke bedragen voor de strijd tegen oogziekten.

Een tweede campagne, SightFirst II, werd nu afgesloten. Het is sinds maart 2007 dat Medico zijn medewerking verleent aan deze actie in de vorm van een nationale campagne die er in bestaat om oude brillen te verzamelen bij talloze apothekers. De brillen worden nagekeken en klaargemaakt voor hergebruik door Medico France. Zij worden aansluitend gratis verdeeld aan de bevolking in landen ten zuiden van de Sahara.

Sinds haar oprichting heeft Medico kunnen rekenen op de hulp van de Belgische Luchtmacht om tientallen tonnen medisch materieel over te vliegen naar de Democratische Republiek Congo, Rwanda en Burundi. Daarnaast heeft Medico ook voor meer dan 500.000 € steun geleverd aan projecten op een aantal continenten.

Hier volgt een onvolledige lijst van een aantal recente tussenkomsten :

Guinea / Conakry ( medisch materieel)

India / Bihr (dijkherstelling)

Centraal Afrikaanse Republiek ( de financiering van een palmboomplantage van 3 ha en een industriêle kippenkwekerij)

Oekraïne / Kalinkavitchy ( apparatuur voor een hospitaal)

Litouwen / Salilé (vloerbedekking van een operatiezaal)

India / Bihr aardbevingsgebied (een hoeveelheid medische verbanden en klein chirurgisch materieel)

Egypte (de bouw van een afvalverbrander in een melaatsenhuis)

Vietnam / Hue (de bouw van een slaapzaal en een atelier in een weeshuis)

Burkino Faso ( de gedeeltelijke financiering van de bouw van een waterpomp).

Medico is trouw aan de leuze van de Lions Clubs "WE SERVE" en is vast van plan om de humanitaire acties verder te zetten.

View Inzamelpunten Brillenactie in a full screen map

Apotheek Picard  in Bunsbeek

Opticien Pearle Opticiens in  Tienen

Inzamelpunten omgeving Tienen